Ugnstemeperatur 175°C
|
|
Mattyp: Komplement
|
Typ av maträtt: Bröd
|
Tidsåtgång: 30 / 120 |
|
Degen
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i julmust och öl och värm till det blir fingervarmt (37°).
Häll kastrullens innehåll i bunken och rör om till jästen är upplöst. Rör ner kessella, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta ner mjölet. Knåda degen tills den blir stark och smidig.
Jäs
Jäs degen under bakduk i ca 45 minuter. Arbeta degen igen och gör limpor av den. Lägg limporna på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter täkt med bakduk. Sätt på ugnen på 175 gader.
Grädda
Gör dekorativa skåror i brödet och grädda brödet i ca 40 minuter i ugnen.
Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
|
|
|
Mängd |
Ingrediens |
2 tsk |
Ingefära |
50 g |
Jäst |
2 dl |
Julmust |
250 g |
Kesella |
20 dl |
Mjöl (råg) |
1 krm |
Nejlikor |
3 dl |
Öl (mörk) |
2 msk |
Pommeransskal (malda) |
80 g |
Russin |
2 tsk |
Salt |
1 dl |
Sirap (mörk) |
50 g |
Smör |
|