Gott till
Servera kokt potatis, knäckebröd, inlaggda rödbetor och en råkostsallad till. Bered dig på en ordentlig bugafylla.
Vilkött
Det går alldeles utmärkt att göra kalops på älg-, ren-, hjort-, eller rådjurskött.
|
|
Mattyp: Huvudrätt
|
Typ av maträtt: Gryta
|
Tidsåtgång: 30 / 120 |
|
Förbered köttet
Skär köttet i bitar, ca 3*3 cm, tag vara på benen. Låt fettet bli ljusbrunt i grytan. Bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg tillbaka köttet och även eventuella ben i grytan. Tillsätt salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 1 - 1 1/4 timme, den längre tiden för bringa och ytterlår. Späd eventuellt med vatten (spara dock så det räcker till redningen).
Förkokning
Tillsätt salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 1 - 1 1/4 timme, den längre tiden för bringa och ytterlår. Späd eventuellt med vatten (spara dock så det räcker till redningen).
Låt det puttra
Skala och riv morötterna. Lägg dem i grytan och koka ca 10 minuter. Snitta och skölj purjon eller skala löken under tiden och skär dem i skivor eller bitar. Lägg i dem och koka ytterligare 10 - 15 minuter.
Redning
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3 - 5 minuter. Smaka av.
|
|
|
Mängd |
Ingrediens |
8 st |
Kryddpeppar (hela korn) |
2 st |
Lagerblad |
2 msk |
Mjöl (vete) |
800 g |
Nötkött (med ben) |
1 st |
Purjolök |
1,2 tsk |
Salt |
2 msk |
Smör |
5 dl |
Vatten |
|