Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Kalops

 

Gott till

Servera kokt potatis, knäckebröd, inlaggda rödbetor och en råkostsallad till. Bered dig på en ordentlig bugafylla.

Vilkött

Det går alldeles utmärkt att göra kalops på älg-, ren-, hjort-, eller rådjurskött.
   
Mattyp: Huvudrätt Typ av maträtt: Gryta
Tidsåtgång: 30 / 120
 

Förbered köttet

Skär köttet i bitar, ca 3*3 cm, tag vara på benen. Låt fettet bli ljusbrunt i grytan. Bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg tillbaka köttet och även eventuella ben i grytan. Tillsätt salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 1 - 1 1/4 timme, den längre tiden för bringa och ytterlår. Späd eventuellt med vatten (spara dock så det räcker till redningen).

Förkokning

Tillsätt salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 1 - 1 1/4 timme, den längre tiden för bringa och ytterlår. Späd eventuellt med vatten (spara dock så det räcker till redningen).

Låt det puttra

Skala och riv morötterna. Lägg dem i grytan och koka ca 10 minuter. Snitta och skölj purjon eller skala löken under tiden och skär dem i skivor eller bitar. Lägg i dem och koka ytterligare 10 - 15 minuter.

Redning

Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3 - 5 minuter. Smaka av.

   
Mängd Ingrediens
8 st Kryddpeppar (hela korn)
2 st Lagerblad
2 msk Mjöl (vete)
800 g Nötkött (med ben)
1 st Purjolök
1,2 tsk Salt
2 msk Smör
5 dl Vatten