Ugnstemeperatur 200°C
Gott till
Ciabatta är gott som brytbröd till soppa eller till en god buljong. Dela och ät bröden medan de är varma. Gnid brödskivorna med vitlöksklyfta, pensla med olivolja och strö på grovt salt.
|
|
Mattyp: Komplement
|
Typ av maträtt: Bröd
|
Tidsåtgång: 15 / 340 |
|
Blanda degen
Smula ner jästen i vatten. Blanda ut med salt, olivolja och socker. Häll sedan i mjölet i omgångar och kåda ihop till en deg. Spara ca 1 dl mjöl till utbakningen. Degen ska vara lös efter att du knådat den.
Pensla den lösa degen med olivolja. Klappa ut den på bakpappersklädd ugnsform, 30 x 45 cm.
Förjäsning
Jäs degen under duk ca 60 min. Stjälp försiktigt upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Mjöla även ovansidan av degen. OBS! Knåda ej degen.
Forma bröden
Skär försiktigt upp degen i 6 avlånga bitar, eller fler om det skall vara portionsbitar. Sätt dem, ej för tätt, på bakpappersklädd eller smord plåt.
Jäsning
Låt bitarna jäsa minst 2 timmar före gräddning.
Grädda
Grädda i 200°, ca 25 minuter.
|
|
|
Mängd |
Ingrediens |
15 g |
Jäst |
1,5 l |
Mjöl (vete) |
1 msk |
Olivolja |
1 tsk |
Salt |
1 tsk |
Socker |
5 dl |
Vatten |
|