OBS!
Surdegen skall ha rumstemperatur vid användningen, så kom ihåg att ta fram den i god tid ur frys eller kylskåp.
|
|
Mattyp: Komplement
|
Typ av maträtt: Bröd
|
Tidsåtgång: 20 / 999 |
|
Dag 1
Blanda 1 dl fingervarmt vatten, 40°, med 1 dl grovt rågmjöl i en rostfri eller glasskål på 3-4 liter. Täck med handduk eller plastfolie. Ställ varmt, gärna nära ett element tre dagar. Rör om varje dag i skålen med en rostfri eller plastsked.
Dag 4
Tillsätt 1 liter fingervarmt vatten, 40°, och 10 dl grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur utan handduken/folien.
Dag 5
Nu är surdegen klar. Dela upp den i 10 burkar á 1 - 1/2 dl. Du kan också hälla surdegen i plastpåsar. Frys in de satser som du inte tänker använda under veckan.
Degen kan förvaras i frys ca ett år, i kylskåp fem dagar.
|
|
|
Mängd |
Ingrediens |
11 dl |
Mjöl (råg) |
11 dl |
Vatten |
|