Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Surdeg

 

OBS!

Surdegen skall ha rumstemperatur vid användningen, så kom ihåg att ta fram den i god tid ur frys eller kylskåp.
   
Mattyp: Komplement Typ av maträtt: Bröd
Tidsåtgång: 20 / 999
 

Dag 1

Blanda 1 dl fingervarmt vatten, 40°, med 1 dl grovt rågmjöl i en rostfri eller glasskål på 3-4 liter. Täck med handduk eller plastfolie. Ställ varmt, gärna nära ett element tre dagar. Rör om varje dag i skålen med en rostfri eller plastsked.

Dag 4

Tillsätt 1 liter fingervarmt vatten, 40°, och 10 dl grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur utan handduken/folien.

Dag 5

Nu är surdegen klar. Dela upp den i 10 burkar á 1 - 1/2 dl. Du kan också hälla surdegen i plastpåsar. Frys in de satser som du inte tänker använda under veckan. Degen kan förvaras i frys ca ett år, i kylskåp fem dagar.

   
Mängd Ingrediens
11 dl Mjöl (råg)
11 dl Vatten