Ugnstemeperatur 200°C
Tips
Pensla med äggvita och strö polenta eller solrosfrö över bröden innan de gräddas.
|
|
Mattyp: Komplement
|
Typ av maträtt: Bröd
|
Tidsåtgång: 15 / 120 |
|
Blanda degen
Hacka oliverna i småbitar. Smula sönder jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt olja, salt, solrosfrö, oliver och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.
Jäsning 1
Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den och forma till knubbiga limpor.
Jäsning 2 och grädda
Lägg limporna på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Grädda i 200°, 30-35 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
|
|
|
Mängd |
Ingrediens |
25 g |
Jäst |
13 dl |
Mjöl (vete) |
1 dl |
Oliver (svarta) |
1 msk |
Olja |
2 tsk |
Salt |
0,5 dl |
Solrosfrö |
5 dl |
Vatten |
|