Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Oliv och solrosbröd

 


Ugnstemeperatur 200°C


Tips

Pensla med äggvita och strö polenta eller solrosfrö över bröden innan de gräddas.
   
Mattyp: Komplement Typ av maträtt: Bröd
Tidsåtgång: 15 / 120
 

Blanda degen

Hacka oliverna i småbitar. Smula sönder jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt olja, salt, solrosfrö, oliver och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.

Jäsning 1

Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den och forma till knubbiga limpor.

Jäsning 2 och grädda

Lägg limporna på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Grädda i 200°, 30-35 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

   
Mängd Ingrediens
25 g Jäst
13 dl Mjöl (vete)
1 dl Oliver (svarta)
1 msk Olja
2 tsk Salt
0,5 dl Solrosfrö
5 dl Vatten