Ugnstemeperatur 200°C
Tips
Pensla med äggvita och strö vetekross över bröden innan de gräddas.
Byt ut hälften av vattnet mot filmjölk för ett mustigare bröd.
|
|
Mattyp: Komplement
|
Typ av maträtt: Bröd
|
Tidsåtgång: 20 / 120 |
|
Skapa degen
Smula sönder jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt surdeg, smör, salt, kruskakli, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.
Jäsning 1
Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den och forma till knubbiga limpor.
Jäsning 2 och grädda
Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och skåra dem med vass kniv. Låt dem jäsa , övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Grädda i 200°, 30-35 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
|
|
|
Mängd |
Ingrediens |
25 g |
Jäst |
2 dl |
Kruskakli |
1,1 l |
Mjöl (vete) |
4 dl |
Rågsikt |
2 tsk |
Salt |
50 g |
Smör |
1 sats |
Surdeg |
5 dl |
Vatten |
|